Rijke uitstraling en onderscheidend vaareigenschappen

De Focus 800 is bedoeld voor liefhebbers van klassieke schepen die stabiliteit, snelheid, comfort en bedieningsgemak belangrijk vinden. Zij doet denken aan de zeiljachten zoals je die in de dertiger jaren veel zag: traditionele lijnen met overhangen, voor en achter die nergens lijken te stoppen.

Het verschil zit in de polyester romp, de tuigage en het onderwaterschip met bulbkiel en balansroer. Het bijzondere van de Focus is dat deze speciaal ontworpen is als een grote comfortabele eenmansboot. Daarom is de Focus uitgerust met een keerfok, heeft het grootzeil lazy-jacks en lopen alle trimlijnen en schoten naar een trimtafel. Hiermee heeft de stuurman/vrouw volledige controle onder handbereik en hoeft een bemanning niet beslist actief mee te zeilen maar kan volop genieten van de rust en het water.

De elegante vorm van de Focus 800 mag dan aan vervlogen tijden herinneren, het zeiljacht is in alle opzichten een moderne zeilboot. De romp is een sandwich constructie bebouwd in vacuüminjectie met vinylester hars waardoor deze stijver, sterker en lichter is. Ook het dek heeft een sandwich- constructie en op plaatsen waar beslag gemonteerd is zitten aluminium platen in gelamineerd.

Veel aandacht is besteed aan gebruiksgemak en comfort. Zo lopen alle lijnen onder de vloer naar de zogenaamde trimtafel in de kuip. Door deze voorziening kan de Focus 800 prima “single-handed” gevaren worden. In de kuip, die 10 cm breder is geworden,  is er nu ruimte voor (optioneel) 2 langs banken. Deze zijn, net als de bestuurders bank, uitgevoerd met een brede gewelfde zitting en een goede steun in de rug. Belangrijk voor de stabiliteit is de bulbkiel van 450 kg.  De Focus 800 kan geleverd worden met een elektrische aandrijving of dieselmotor met saildrive. In beide gevallen wordt de motor onder het achterdek ingebouwd. Belangrijk hierbij is dat de voorstuwing voor het roer zit, zodat een optimale druk ontstaat en de boot onder alle omstandigheden goed manoeuvreert. De nieuwe  Focus 800 DS kan nu ook geleverd worden  in een kiel/midzwaard uitvoering. De Focus 800 is getekend door Martijn van Schaik en ontwikkeld door Niek Goes.

De Focus is leverbaar in een basis uitvoering vanaf € 59.800,- en met de zeer uitgebreide optielijst kan de Focus 800 de klassieke uitstraling krijgen zoals deze voorheen werd gebouwd.